Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.
Beschermvrouwe: HKH Prinses Margriet.
Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.
Beschermvrouwe: HKH Prinses Margriet.

Hoi jeugdzeiler!

Maas en Roer heeft een leuke en leerzame jeugdafdeling, die gemotiveerd zeilt en van de watersport geniet.

Nadat vorig jaar het jeugdzeilen door Covid-19 in het water gevallen is, zijn we verheugd dat we in 2021, binnen de geldende restricties, weer een jeugdzeil programma kunnen aanbieden. We zullen de nodige maatregelen treffen om dat op een “corona proof” manier te doen. Onder Kalender 2021 kun je de data van de zeildagen vinden. De vooraanmelding voor bestaande jeugdleden opent op 1 maart en sluit op 12 maart, daarna verloopt het op basis van volgorde aanmelding.

Ieder jeugdlid heeft zijn eigen boot, in de meeste gevallen een Optimist, RS Feva, Splash of Laser. Je kunt met een andere soort boot deelnemen aan de jeugdopleiding na goedkeuring door de jeugdcommissie. Naast de jeugdopleiding organiseert Maas en Roer wedstrijden op diverse niveaus. Zowel beginnend als gevorderd zeiler is welkom, ook internationaal zijn deelnemers welkom. 

Zeilen is spannend, uitdagend en karaktervormend. Het ontwikkelt doorzettingsvermogen en geeft enorme voldoening. Zeilen is ook een teamsport. In bepaalde klassen vaar je immers met meer personen en komt het aan op samenwerken. Maas en Roer is een levendige, gezellige vereniging waar vanalles wordt georganiseerd. Een programma voor de jeugd met zeilkamp bijvoorbeeld, aan het begin van de grote schoolvakantie zomervakantie regio Zuid-Nederland. 

Interesse?

Wil je lid worden van de vereniging, deel nemen aan de jeugdopleiding, of eens proefvaren? Je kan ons bellen, of stuur een mail naar onderstaand mailadres n we vertellen je graag meer.
Aanmelden kan tot zondag 4 april 2021. Laat gerust iets van je horen!

Het aanmeldformulier is gesloten, aanmelden is niet meer mogelijk.

We zitten inmiddels aan het maximale aantal aanmeldingen (30) dat we met de instructeurs aankunnen.

Dit bieden we jou:

Opleiding

Maar ook

Kalender

december, 2021

Geplande jeugdevenementen zijn per maand hierboven te zien. Jeugdevenementen zijn in blauw weergegeven. 

Jeugdopleiding bij Maas en Roer

Middels de Jeugdcommissie beschikt Maas en Roer over een groep bekwame en enthousiaste instructeurs. Bij het vormgeven van de jeugdopleiding wordt de structuur van het CWO gevolgd. Zeilen bij Maas en Roer is leuk en leerzaam tegelijk. Tevens wordt bij Maas en Roer in het zomerseizoen ook wekelijks een wedstrijdtraining verzorgd zowel voor de jeugd als voor volwassenen. De woensdagavond is hiervoor het vaste moment.

Wil je meer weten? Stuur je mail naar:

Samenvattend worden de volgende cursussen gegeven:

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. De opleiding omvat eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. De opleiding omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

De opleiding omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. De opleiding omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals op- en aftuigen, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, met regelmatige wind t/m kracht 3 Beaufort in rustig en beschut vaarwater.

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. De opleiding omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal etc., aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, t/m windkracht 4 Beaufort.

De opleiding omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal én lager wal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder alle omstandigheden op meren en plassen t/m windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderden niveau aan. 

Jeugdcommissie

Thijs Berden (voorzitter) 
Saskia Schellaars (bestuurcontactpersoon)
Isolda Strom
Paul Leemans
John Thomassen 
Joris Leemans
Leon Lutgens 
Marcel Helbig
Sebastiaan Kirschner
Carola Lutgens

Vrijwel alle leden van de jeugdcommissie zijn instructeur. 

De zeiltas

Jouw checklist voor een mooi complete zeiltas.

 • Zwemshort 
 • Zwemvest
 • Petje
 • Zonnebril
 • Bidon 
 • Waterdichte ton/zak voor o.a. lunch
 • Zwembroek/badpak
 • Wetsuit (lange pijpen en lange mouwen)
 • Kort wetsuit
 • Zeillaarsjes en/of zeilschoentjes
 • Regenjas
 • Zeilbroek
 • Spons voor het droogmaken van de boot
 • Handdoek
 • Eventueel ook fijn, een UV-shirt


   Handig he,
zo’n checklist  😉

Zeilinstructie Jeugd

We vinden het leuk als je dit jaar meedoet aan de zeilinstructie bij Maas en Roer. Hiermee wil de jeugdcommissie je graag informeren over het zeilprogramma van dit seizoen. Deze informatie is belangrijk voor de ouders / verzorgers en voor de zeilers. Veel van deze zaken komen tijdens de info-avond (zie agenda) ook aan bod, echter voor de volledigheid en ter voorkoming van misverstanden zetten we het hierbij ook nog even op een rij. 

Lidmaatschap & taal

Wij verwachten dat de ouders / verzorgers van de deelnemers (aspirant) lid zijn van Maas en Roer of dat met ingang van dit seizoen worden. Ook Duitse kinderen zijn van harte welkom bij de activiteiten van de jeugdcommissie. De instructeurs doen moeite om zich waar mogelijk ook in het Duits verstaanbaar te maken. De voertaal van de activiteiten (ook bijvoorbeeld tussen de kinderen onderling) is het expliciet het Nederlands, houd daar alstublieft rekening mee. 

Plezier
Het is erg belangrijk dat de kinderen plezier beleven aan de zeilopleiding. Dit betekent dat er spelelementen worden ingebracht bij het zeilen op het water, en ook bij de activiteiten op de wal. Voorwaarde voor het hebben van plezier is dat we ook vriendschappelijk en ook respectvol met elkaar omgaan. Dit geldt voor de omgang tussen de zeilers onderling en tevens in het contact tussen de zeilers en de instructeurs.

Veiligheid
Veiligheid gaat voor alles. Dit betekent dat de zeilers en hun ouders er zelf, naast de aandacht die de instructeurs hieraan besteden, voor dienen te zorgen dat de zeilboten vooral op het aspect veiligheid volledig in orde zijn. Hierbij valt o.a. te denken aan deugdelijke en goed opgeblazen drijfkussens en een goede mastborging in de Optimist. Ook het beschikken over en altijd dragen van een deugdelijk zwemvest hoort daarbij (NB: geen reddingsvest met grote kraag, maar een echt zwemvest met voldoende drijfvermogen). Het is ook belangrijk dat de instructies van een instructeur steeds direct en strikt worden opgevolgd. 

Uitrusting boot
Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor het zeilplezier is het belangrijk dat de uitrusting van je boot netjes compleet is. Controleer daarom voor aanvang van de instructie hoe het met je boot is gesteld. 

Op zaterdag 9 mei bieden we je de gelegenheid om de boot op een aantal punten te laten controleren door een van de instructeurs. Daarvoor zijn we tussen 13 en 16 uur bij de jeugdtent. Je bent niet verplicht hier naartoe te komen, maar wij zouden het heel jammer vinden als je niet kunt starten met de zeilinstructie omdat je boot niet in orde is.

Kleding
Zorg voor passende kleding zoals bv. wetsuit, windjack en regenkleding. Draag ook geschikt (water)schoeisel. Goede kleding is belangrijk voor je eigen veiligheid en ook voor je comfort (voorkomen dat je nat wordt en/of het koud krijgt). Ook al lijkt het als je thuis vertrekt nog ‘mooi’ weer, dat kan snel veranderen, en op het water kan het ook kouder zijn dan je denkt. Zorg dat je altijd voldoende goede kleding bij je hebt. Hier op de website onder het kopje ‘Jeugd’ en vervolgens ‘Zeiltas’ vind je een beschrijving wat er zoal in je zeiltas behoort te zitten.

Zon
Op het water is het effect van de zon sterker dan op het land. Zorg er daarom voor dat als de zon ook maar een beetje schijnt je je met zonnebrand insmeert en dat na verloop van tijd nog eens herhaalt. Draag ook een pet om je hoofd tegen de zon te beschermen. Zorg voor een goede zonnebril die dan met een touwtje/koord is geborgd, zodat je hem niet kwijt kunt raken. 

Groepsindeling
Bij de groepsindeling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw zeilniveau. Ook het (max.) aantal kinderen per instructeur speelt een rol. Dit laatste is natuurlijk belangrijk zodat ieder kind voldoende aandacht krijgt en de veiligheid niet in het geding komt. Heb je vragen over de groepsindeling, stel ze aan de instructeur. Beslissingen van de jeugdcommissie t.a.v. de groepsindeling zijn bindend. 

 • Zondag 2 mei bootinspectie (dit jaar verplicht ivm Covid-19) en opbouwen jeugdtent

 • Zondag 16 mei instructiedag 

 • Zondag 30 mei instructiedag 

 • Zondag 13 juni instructiedag 

 • Zondag 11 juli instructiedag 

 • Zaterdag 24 juli t/m wo 28 juli zeilkamp 

 • Zondag 12 of 19 september Nazomeractiviteit gecombineerd met afbreken en opruimen jeugdtent

Dagprogramma
Op instructiedagen worden de kinderen om 9.45 uur in de haven verwacht. De ouders wordt verzocht om, nadat de kinderen bij de Jeugdtent zijn afgeleverd en er afscheid is genomen, naar elders te vertrekken (of lekker zelf te gaan zeilen!). Dit om te voorkomen dat de kinderen door de aanwezigheid van de ouders worden afgeleid.
In principe wordt er om 15.00 uur met zeilen gestopt. Na aftuigen en opruimen kan dan iedereen vanaf ongeveer 15.30 uur zijn of haar eigen weg gaan. Voorkom dat je andere afspraken maakt op zeildagen waardoor je eerder weg zou moeten. Dit is niet goed voor de vorderingen in de zeilinstructie en de rust in de groep. En die van de instructeur.
We verwachten van de kinderen dat ze actief meedoen aan het groepsgebeuren en het dagprogramma. Indien tijdens het programma blijkt dat kinderen niet kunnen of willen meedoen zullen wij daarover telefonisch contact met de ouders opnemen. Om te voorkomen dat de instructie aan een groep hieronder lijdt verwachten we in dergelijke gevallen een proactieve houding van de ouders. Wij rekenen hiervoor op jullie begrip. 

Diplomering
Diplomering vindt plaats aan het einde van het zeilkamp. Het zeilkamp is dus een onderdeel van de zeilopleiding binnen een seizoen. Het eindoordeel over het behaalde niveau ligt bij de instructeur, daarover is geen discussie mogelijk. 

Kosten

De kosten bedragen:

Instructie voorjaar & deelname activiteiten na de vakantie € 70,- per kind. 

Zeilkamp & instructie tijdens kamp (voor het kamp geldt €25 korting voor 2e en evt. 3e kind) € 150,- per kind. 

Gebruik van verenigingsboot (RS Feva) alleen voor deelnemers en in overleg, kosten hiervoor bedragen €75 per kind per jaar.

Betaling

Betaling van de kosten voor instructie en eventueel zeilkamp vindt plaats middels automatische incasso door de administratie van Maas en Roer. Jullie hebben hiervoor een machtiging verstrekt bij het inschrijven. Zorgt ervoor dat er ook voldoende saldo op betreffende bankrekening staat op het moment van incasso. Je ontvangt bericht van de administratie wanneer er geïncasseerd zal worden. Het liggeld wordt betaald als onderdeel van de reguliere lidmaatschap en liggeld facturatie en -incasso.

Facebook

Meld je ook aan voor de (besloten) groep ‘Jeugd MaasenRoer’ op Facebook, want dat is voor ons ook een handige manier om snel en in één keer de hele groep te kunnen bereiken.

Contact Jeugd

Mocht bellen noodzakelijk zijn: 

Thijs Berden en Isolda Strom: 06 27 89 65 29
Leon Lutgens: 06 10 20 38 28 
John Thomassen: 06 21 59 01 94 

De Optimist

De boot hoeft niet in super conditie te zijn maar het is wel noodzakelijk dat alles heel is en functioneert. We zullen jou helpen met advies maar we kunnen niet alles ter plekke fixen. 

Aandachtspunten waar een goed optimist aan voldoet:

 • Afneembaar geborgd roer met helmstok en joystick
 • Zwaardborging met een elastiek. Zwaard moet gemakkelijk omhoog gehaald kunnen worden. 
 • Hangbanden
 • 3 Luchtzakken  
 • Sleeplijn van zo’n 6m lang (i.v.m. slepen)
 • Windvaantje
 • Zeilnummer of bootnaam 
 • Mastborging, zodat mast niet uit de mastvoet kan raken
 • Grootschoot
 • Neerhouder
 • Katrolblokje aan de giek met snelsluiting 
 • Hoosvat met borglijn of elastiek vast verbonden aan de boot
 • Spons
 • Praddle (met elastiek aan de boot vastmaken) 
 • Deugdelijk zeil dat op alle ogen is vastgezet aan mast en giek (geen slurfzeil)
 • Spriet
 • Waltrailer

Boten verschillen nogal, wat de aankoop als het je eerste optimist is lastig kan maken. Ons advies: koop meteen een goed bootje! Deze blijven namelijk goed in waarde en kun je vrij gemakkelijk weer doorverkopen. Er zijn boten met lossen luchtzakken en met luchtkasten of een combinatie ervan. Let erop dat de boot luchtzakken heeft en geen luchtkasten. De kasten kunnen namelijk in de loop der tijd wat gaan lekken. Daardoor zal er water in komen. Dit zie je vanaf de buitenkant niet. Gevolg is dat de boot zwaarder en langzamer gaat worden. Het bootje gaat dan langzamer vanuit stilstand “lopen”. Veel kinderen worden daardoor onzeker, begrijpen niet waarom de boot van hun vriendje/vriendinnetje wel vooruit gaat terwijl ze zelf blijft liggen. Winner en Van Wettum zijn goede merken. Dragon marine is een minder goed merk. 

Voor de controle gebruiken we de lijst ‘Checklist_Optimisteninspectie’

Hoe zit een zeil op de juiste manier aan de mast en de giek bevestigd?

In het document optizeil aan mast en giek zie je heel duidelijk uitgelegd hoe een zeil aan mast en giek bevestigd moet worden. Er staat in welke dikte lijntjes je moet gebruiken en wat de afstanden t.o.v. mast en giek optimaal zijn. Doe er je voordeel mee!

Foto-impressie

Cover

CWO 1

Start in het voorjaar 🙂

jeugd-zeilen-roermond-maasenroer1

Zwaardboot

Meermans zwaardboot

De Parents Run

Ook aan papa en (of) mama wordt gedacht!

Jeugdzeilkamp 2021

Inschrijving gestart

Maas en Roer

...in 2019 pas 110 jaar jong

Optimist on Tour

(2019 in Roermond)

Wil je lid worden?

Vraag lidmaatschap aan

Kijk, dat vinden we tof dat je lid wilt worden. Vul het formulier in via onderstaande knop, dan krijg je binnen een paar dagen van ons bericht. 
(In de winterperiode is de haven gesloten en kan ook een reactie van onze zijde iets langer duren.) 

X