optimisten-banner

Informatie

Maas en Roer heeft een leuke en leerzame jeugdafdeling, die gemotiveerd zeilt en van de watersport geniet

Zeilen is spannend, uitdagend en karaktervormend. Het ontwikkelt doorzettingsvermogen en geeft enorme voldoening. Zeilen is ook een teamsport. In bepaalde klassen vaar je immers met meer personen en komt het op samenwerken aan.

Maas en Roer is een levendige, gezellige vereniging waar van alles wordt georganiseerd. Een programma voor de jeugd met zeilkamp bijvoorbeeld, aan het begin van de grote schoolvakantie zomervakantie regio Zuid-Nederland.

Doelstellingen van het jeugdzeilprogramma bij Maas en Roer zijn:

 • Plezier: kinderen het plezier van het zeilen laten ervaren
 • Vaardigheden: kinderen goede zeilvaardigheden bijbrengen

In principe bezit ieder jeugdlid zijn eigen boot, meestal een Optimist, Splash of Laser.

Voor gevorderden kan bij de vereniging een RS Feva (2 mans boot) voor het seizoen gehuurd worden. De jeugdcommissie kan adviseren waar op gelet moet worden  bij de aanschaf.

Naast de jeugdopleiding organiseert Maas en Roer wedstrijden op diverse niveaus. Zowel de beginnende als gevorderde zeiler is welkom, ook internationaal zijn deelnemers welkom.

Onder Kalender kun je de data van de zeildagen vinden. Lidmaatschap van Maas en Roer is vereist om mee te doen aan het jeugdzeilen (zie “Lid Worden”). Inschrijven voor voor het instructieprogramma  doe je middels de inschrijving voor de eerste instructiedag. De vooraanmelding voor bestaande jeugdleden opent op 1 april en sluit op22 april, daarna verloopt de aanmelding op basis van volgorde aanmelding. Het aantal inschrijvingen is gelimiteerd op basis van beschikbare instructeurs en volgboten.

Interesse?

Wil je lid worden van de vereniging, deel nemen aan de jeugdopleiding, of eens proefvaren? Je kan ons bellen, of stuur een mail. We vertellen je graag meer. Laat gerust iets van je horen!

Dit bieden we jou

Opleiding

 • CWO zeiltrainingen
 • Zeilinstructiedagen
 • Praktijklessen
 • Theorielessen
 • Wedstrijdtraining
 • Door ervaren instructeurs

Maar ook

 • Ligplaats voor jouw boot
 • Jeugdsteiger
 • Zeilkamp
 • Direct aan de Zuidplas
 • Leuke zeilwedstrijden
 • Deelname aan Combi Zuid
 • Een gezellige 'thuishaven'

voor deze activiteit toe aan je agenda. Dit is geen inschrijving!

 

Klik op de agenda-knop om alle jeugd-activiteiten in je Google/Apple/Microsoft agenda te plaatsen (dit is geen inschrijving)

Kalender

2024 Activiteit
6 - 10 juli
za - wo (5 dagen)
Zeilkamp
Maas en Roer
25 augustus
zondag (deel 1 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer
1 september
zondag (deel 2 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer
8 september
zondag (deel 3 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer
15 september
zondag (deel 4 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer
22 september
zondag (deel 5 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer
29 september
zondag (deel 6 / 6)
10:00 tot
17:00
Rondje Hatenboer (optioneel)
Maas en Roer

Opleiding

De Jeugdcommissie Maas en Roer beschikt over een groep bekwame en enthousiaste instructeurs. Bij de jeugdopleiding wordt de structuur van het CWO gevolgd. Zeilen bij Maas en Roer is leuk en leerzaam tegelijk. Ook wordt bij Maas en Roer in het zomerseizoen wekelijks een wedstrijdtraining verzorgd zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Zie hiervoor het onderdeel wedstrijdtriaing op de pagina wedstrijden.

Wil je meer weten? Stuur een mail naar: dguej.[antispam].@maasenroer.nl

Samenvattend worden de volgende cursussen gegeven:

Jeugdzeilen eenmans/tweemans I

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die nog nooit gezeild heeft. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. De opleiding omvat eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Zeilen onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

 
Jeugdzeilen eenmans/tweemans II

Cursisten, die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. De opleiding omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Dit alles aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

 
Jeugdzeilen eenmans/tweemans III

De opleiding omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.

 
Zwaardboot eenmans/tweemans I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. De opleiding omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals op- en aftuigen, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Zeilen onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, met regelmatige wind t/m kracht 3 Beaufort in rustig en beschut vaarwater.

 
Zwaardboot eenmans/tweemans II

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. De opleiding omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal etc., aangevuld met de bijbehorende theorie. Zeilen onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, t/m windkracht 4 Beaufort.

 
Zwaardboot eenmans/tweemans III

De opleiding omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger- én lager wal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Zeilen onder alle omstandigheden op meren en plassen tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit aan bij het gevorderden niveau.

 

Zeilinstructie jeugd

We vinden het leuk als je meedoet aan de zeilinstructie bij Maas en Roer. Hiermee wil de jeugdcommissie je graag informeren over het zeilprogramma van dit seizoen. Deze informatie is belangrijk voor de ouders/verzorgers en voor de zeilers.  We zetten het hierbij even op een rij.

Veiligheid

Veiligheid gaat voor alles. Dit betekent dat de zeilers en hun ouders er zelf, naast de aandacht die de instructeurs hieraan besteden, voor dienen te zorgen dat de zeilboten vooral op het aspect veiligheid volledig in orde zijn. Hierbij valt o.a. te denken aan deugdelijke en goed opgeblazen drijfkussens en een goede mastborging in de Optimist. Ook het beschikken over- én altijd dragen van een deugdelijk zwemvest hoort daarbij (NB: géén reddingsvest met grote kraag, maar een echt zwemvest met voldoende drijfvermogen). Het is ook belangrijk dat de instructies van een instructeur steeds direct en strikt worden opgevolgd. 

 
Lidmaatschap en taal

Wij verwachten dat de ouders/verzorgers van de deelnemers (aspirant) lid zijn van Maas en Roer of dat met ingang van dit seizoen worden. Ook Duitse kinderen zijn van harte welkom bij de activiteiten van de jeugdcommissie. De instructeurs doen moeite om zich waar mogelijk ook in het Duits verstaanbaar te maken. De voertaal van de activiteiten (ook bijvoorbeeld tussen de kinderen onderling) is het expliciet het Nederlands, houd daar alstublieft rekening mee. 

 
Uitrusting boot

Voor de veiligheid, maar ook voor het zeilplezier is het belangrijk dat de uitrusting van de boot netjes op orde is. Controleer daarom voor aanvang van het jeugdzeilseizoen hoe het met je boot is gesteld. Gebruik deze checklist om het bootje te controleren. De jeugdcommissie zal aan de ouders vragen een ingevulde checklist in te leveren. Het is nadrukkelijk de verantwoordelijkheid van de ouders ervoor te zorgen dat het materiaal waarmee hun kind het water op gaat veilig en compleet uitgerust is.

 
Diplomering

Diplomering vindt plaats aan het einde van het zeilkamp. Het zeilkamp is dus een onderdeel van de zeilopleiding binnen een seizoen. Het eindoordeel over het behaalde niveau ligt bij de instructeur, daarover is geen discussie mogelijk. 

 
Kosten

De kosten bedragen:

Instructie voorjaar en deelname activiteiten na de vakantie € 75,- per kind. 

Zeilkamp en instructie tijdens kamp € 150,- per kind. (voor het kamp geldt € 25 korting voor 2e en evt. 3e kind). We gaan er vanuit dat jouw kind deelneemt aan de instructie en het kamp. De instructieperiode is te kort om zonder zeilkamp alle vaardigheden bij te brengen.

Gebruik van verenigingsboot (RS Feva) alleen voor deelnemers en in overleg, kosten hiervoor bedragen € 75 per kind per jaar.

Inschrijven doe je hier.

 
Betaling

Betaling van de kosten voor instructie en het zeilkamp vinden plaats via automatische incasso door de administratie van Maas en Roer. Jullie hebben hiervoor een machtiging verstrekt bij het inschrijven. Zorg ervoor dat er voldoende saldo op betreffende bankrekening staat op het moment van incasso. Je ontvangt bericht van de administratie wanneer er geïncasseerd zal worden. Het liggeld wordt betaald als onderdeel van de reguliere lidmaatschap en liggeld, facturatie en -incasso.

 
Facebook

Meld je ook aan voor de (besloten) groep ‘Jeugd MaasenRoer’ op Facebook, want dat is voor ons ook een handige manier om snel en in één keer de hele groep te kunnen bereiken.

 

De zeiltas

Jouw checklist voor een mooi complete zeiltas:

 • Zwemshort
 • Zwemvest
 • Petje
 • Zonnebril
 • Bidon
 • Waterdichte ton/zak voor o.a. lunch
 • Zwembroek/badpak
 • Wetsuit (lange pijpen en lange mouwen)
 • Kort wetsuit
 • Zeillaarsjes en/of zeilschoentjes
 • Regenjas
 • Zeilbroek
 • Spons voor het droogmaken van de boot
 • Handdoek
 • Eventueel ook fijn, een UV-shirt
zeiltas

De optimist

optimist

De boot hoeft niet in super conditie te zijn maar het is wel noodzakelijk dat alles heel is en functioneert. We zullen jou helpen met advies maar we kunnen niet alles ter plekke fixen.

Aandachtspunten voor een goede optimist

 • Afneembaar geborgd roer met helmstok en joystick
 • Zwaardborging met een elastiek. Zwaard moet gemakkelijk omhoog gehaald kunnen worden.
 • Hangbanden
 • 3 Luchtzakken
 • Sleeplijn van zo’n 6m lang (i.v.m. slepen)
 • Windvaantje
 • Zeilnummer of bootnaam
 • Mastborging, zodat mast niet uit de mastvoet kan raken
 • Grootschoot
 • Neerhouder
 • Katrolblokje aan de giek met snelsluiting
 • Hoosvat met borglijn of elastiek vast verbonden aan de boot
 • Spons
 • Peddel (met elastiek aan de boot vastmaken)
 • Deugdelijk zeil dat op alle ogen is vastgezet aan mast en giek (geen slurfzeil)
 • Spriet
 • Waltrailer

Boten verschillen nogal, wat de aankoop als het je eerste optimist is lastig kan maken. Ons advies: koop meteen een goede boot! Deze blijven namelijk goed in waarde en kun je vrij gemakkelijk weer doorverkopen. Er zijn boten met lossen luchtzakken en met luchtkasten of een combinatie ervan. Let erop dat de boot luchtzakken heeft en geen luchtkasten. De kasten kunnen namelijk in de loop der tijd wat gaan lekken. Daardoor zal er water in komen. Dit zie je vanaf de buitenkant niet. Gevolg is dat de boot zwaarder en langzamer gaat worden. Het bootje gaat dan langzamer vanuit stilstand “lopen”. Veel kinderen worden daardoor onzeker, begrijpen niet waarom de boot van hun vriendje/vriendinnetje wel vooruit gaat terwijl ze zelf blijft liggen. Goede merken zijn Winner en Van Wettum. Dragon marine is een minder goed merk.
Voor de controle gebruiken we de lijst ‘Checklist_Optimisteninspectie

Hoe zit een zeil op de juiste manier aan de mast en de giek bevestigd?

In het document “optizeil aan mast en giek” zie je heel duidelijk uitgelegd hoe een zeil aan mast en giek bevestigd moet worden. Er staat in welke dikte lijntjes je moet gebruiken en wat de afstanden t.o.v. mast en giek optimaal zijn. Doe er je voordeel mee!

jeugdcommissie

Thijs Berden (voorzitter)
Jaap Wijnands (hoofdcoach en instructeursopleiding)
Harry Bruijstens (materiaal)
Michiel Piscaer (instructeur)
Matthieu Bal (instructeur)
Sebastiaan Kirschner (instructeur)
Jorrit Karreman (instructeur)
Janneke Klerken (ledenwerving en communicatie)
Saskia Schellaars (coordinatie)
Isolda Strom (coordinatie)

Contact Jeugd

Mocht bellen noodzakelijk zijn: 

Thijs Berden

e-mail me bel me

 

cw2a8228

Fotoimpressie

Instructie en zeilkamp


© 2023-24 RR&ZV Maas en Roer

informatie: ofni.[antispam].@maasenroer.nl