De HISWA in Amsterdam was net begonnen toen over de speakers een mededeling werd gegeven. HISWA 2020 sluit z`n deuren, aan iedereen het verzoek om de expositie per direct te verlaten. Het was nog vrij vroeg in de ochtend en veel bezoekers en standhouders geloofde hun oren niet. De beveiliging moest de aanwezigen duidelijk maken dat het echt geen grap was, ze waren nog geen 48uur open en gingen dicht om niet meer open te gaan. En niet alleen HISWA,  watersportverenigingen, havens in Zeeland en diverse bruggen en sluizen verspreid door het land moesten aangeven dat de faciliteiten gesloten zijn en voor onbekende tijd blijven. Iedereen die ook maar iets met watersport heeft wist het zeker, geen watersportseizoen dit jaar.

 

Het prachtige voorjaarsweer staat in schril contrast met de uitgestorven havens en plassen. Niet eerder was het zo stil op het water, zelfs midden in de winter kom je meer watersporters tegen. Een ongelofelijke stilte ervaring als je wel het water op ging, zelfs de N280 die normaal overal op de Maasplassen te horen is, gaf geen kik.

 

Er is verandering op komst. Aan de oevers van de Maas kom je meer en meer wandelaars tegen en met die mooie voorjaarsdagen is picknicken aan de Maas een aardig alternatief voor de gesloten horeca. Heel langzaam zie je meer bootjes en het watersporten blijkt goed te combineren met de intelligente Lock-down. Watersporters varen voornamelijk met gezinsleden en dat deden we dan ook massaal. Het is inmiddels hartje zomer en het is druk op het water. Niet alleen in Limburg het is zo in heel Nederland. Diverse jachthavens in Nederland, die al jaren kampen met enorme leegstand, moeten nu nee verkopen, omdat ze volgeboekt zijn. Spontaan een boot huren kan je vergeten en de vraag naar gebruikte of nieuwe boten is hoger dan het aanbod.

 

Van absolute stilte naar enorme drukte met recht een seizoen van uiterste, die ons nog lang bij zal blijven.

 

Veel plezier op het water.

 

Groet,

Emiel Hermus

 

P.s. Gedachten gaan uit naar iedereen die persoonlijk of beroepsmatig te maken hebben met covid-19 en wens iedereen die getroffen is door dit verschrikkelijke virus heel veel sterkte.

 

 

 

 

 

   de column

      van

emiel

Seizoen van uiterste