Haal het kind in jezelf

naar boven want de beste stuurlui staan aan wal!

Wat een vreemde titel voor een stukje in het spant, zult u denken.
Maar hopelijk nodigt de titel voldoende uit om het stuk te lezen.
Als de dagen richting de winter korter worden en alle boten weer winterklaar zijn gemaak, hebben sommige mensen last van een kleine dip in hun gemoedstoestand. Natuurlijk kun je hiervoor lichttherapie volgen of in gesprek gaan met een personal coach. Zou je voor het laatste kiezen, dan heb je grote kans dat de volgende vraag, tijdens het gesprek, naar voren komt: waar werd je vroeger als kind blij van? Als ik deze vraag zou beantwoorden, zou mijn antwoord zijn: het maken van - en varen met radiografisch bestuurbare zeilbootjes. Als de personal coach verder door zou vragen zijn de antwoorden simpel. Je komt weer buiten, je hebt iets zelf gemaakt/in elkaar gezet en bent op een andere manier met je favoriete sport bezig: zeilen!

 Tijdens het vaarseizoen, op het terras van de thuishaven, wordt vaak het spreekwoord de beste stuurlui staan aan wal aangehaald. Maar is dit ook de realiteit? Op het moment dat jezelf in je boot aan het wedstrijdzeilen bent, ben je vaak druk bezig met de trim, de tactiek, etc. Er ontgaat je soms wel eens wat; een plotselinge windshift, een windvlaagje, etc. Toeschouwers zien dat vaak veel eerder en duidelijker. Soms word je met hun commentaar geconfronteerd. “Dat je dat niet zag aankomen” of “Ik snap niet dat je zo lang over bakboord bleef varen, je moest in het midden zijn”. Voorbeelden genoeg.

 

Tja…… de beste stuurlui staan aan wal.

Gelukkig is de Dragon Flite 95 nu “geland” bij Maas en Roer. De beste stuurlui kunnen nu letterlijk aan de wal staan. De Dragon Flite 95 is een Radiografisch bestuurbare internationale eenheidsklasse met duidelijke voorschriften.

Het zeilbootje heeft een ontvanger met twee servo’s; één voor de bediening van het roer en één voor de bediening van de twee schoten. Standaard zit er een complete set zeilen inclusief mast, giek, etc bij (A-rig). Dit setje is geschikt voor een windsterkte tot ongeveer 2 à 3 Beaufort. Optioneel kun je nog de 3 andere setjes bestellen; B-rig, C-rig en een D-rig. Het wisselen van de zeilen is een fluitje van een cent. De fok, twee schooltjes en de achterstag maak je los en je tilt de doorgestoken mast zo uit de boot en plaats er een ander setje op.

 

Op dit moment varen er al 5 bootjes bij Maas en Roer. Ondertussen hebben de eerste wedstrijdtrainingen en oefenwedstrijden, in onze haven, plaatsgevonden.

Tijdens het varen met de bootjes, worden we regelmatig door leden aangesproken. Opvallend hierbij is dat iedereen enthousiast reageert en vaak wordt, met een glinstering in de ogen, aangehaald dat ze vroeger veel aan modelbouw hebben gedaan.

 

Je ziet het kind weer naar boven komen.

 Het is de bedoeling om een “serieuze” zondagmiddag wintercompetitie op te zetten. Een serie wedstrijden van 13.00 tot 16.00 uur. Daarna nog even nagenieten met een pilsje en een portie bitterballen. In de zomermaanden willen we de wedstrijden voortzetten op de woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur.

Ondertussen is er niet stilgezeten. Er zijn 6 wedstrijdboeien, er is een startcomité (een bluetooth speaker met een countdown-klok) , een eigen logo, 2 beachflags, stickers, bekers, t-shirts, een groeps-app en zelfs een website: radiografischezvr.weebly.com

 

De specificaties van de boot: DragonFlite 95.

Length

Beam

Rig A height

Overall height

Mainsail

Jib

Overall

 

En de prijs???? In ieder geval goedkoper dan 10 sessies bij een personal coach, een lichttherapie of een week naar een Canarisch eiland (voor € 575,= heb je een zeer uitgebreide set).

 

 

Bij de RRZV Maas en Roer zijn de volgende zeilnummers al vergeven:

NED 1 Ruurt, NED 55 John, NED 3 Henk, NED 8 Jo en NED 44 Geert.

 

 

Heb je interesse?

Neem eens een kijkje op de website.

Natuurlijk kun je mij ook een mailtje sturen.

 

Voor een korte impressie kijk je op:

 

 

 

 

 

 

 

Graag tot ziens bij:

RRZV Maas en Roer (Roermondse Radiografische Zeilvereniging Maas en Roer).

 

Ruurt van der Sluis.  radiografischezvr.weebly.com

 

 

950 mm

125 mm

1050 mm

1470 mm

2314 cm2

1422 cm2

 

3736 cm2