Aan het woord...
met Nic Gommans

Je hebt het stokje uit ‘Aan het woord’ ontvangen van Frank Raemaekers. Leuk dat je meedoet aan het interview. Jij bent nu aan het woord en we zijn natuurlijk erg benieuwd naar jouw antwoorden.

 

Wie ben je, waar kom je vandaan en sinds wanneer ben je lid van Maas en Roer?

Ik ben Nic, kom uit Stevensweert en ben gezinslid. Mijn ouders en grootouders zijn rond 1976 lid geworden.

 

Sinds wanneer zeil je en hoe (en waar) is jouw liefde voor zeilen ontstaan?

Lang voordat ik was geboren, ging mijn opa op pad om een kano kopen. Maar hij kwam thuis met een zeilboot. Zo is de familie gaan zeilen.

Op de houten Valk was ik als kind ontzettend bang. Alleen met weinig wind vond ik het wel eens leuk om mee te varen. Op een dag vroeg ik me af of ik minder bang zou zijn als ik zelf kon zeilen. Dus ik zei tegen mijn moeder: “Mam, ik wil zeilen leren.” Ze viel zowat om van verbazing. Het pakte goed uit want al de eerste les in de Optimist kreeg ik de smaak te pakken.

 

Wat vind je leuk aan onze vereniging?

De vereniging organiseert veel gezellige lessen, trainingen en wedstrijden. Verder heb ik de kans gekregen om mee toe doen aan Eredivisie zeilen en Champions League Sailing met een team van Maas en Roer.

 

Welke boot heb je nu, en heb je al eerder boten gehad/gevaren?

Ik heb wel eens meegevaren in houten Valken. De nummer 660 van mijn opa en de nummer 515 van mijn oom. Vanaf 2009 ben ik eenmans gaan varen in de Optimist. Verder heb ik kort Laser 4.7 gevaren en zeil ik nu vooral Laser Radiaal. Sinds kort vaar ik ook vaker Laser Vago, een tweemans Laser met gennaker.

 

Waar kunnen we jou meestal vinden op het terrein?

Meestal ben ik bij de westelijke jollenplaatsen, want daar ligt mijn boot en daar worden de jeugdactiviteiten georganiseerd. Verder ben ik ook vaker in het clubhuis te vinden.

 

Heb je een specifieke plek waar je nog eens naartoe wilt / wilt varen?

Nee, niets specifieks, maar in mei ga ik met het team van Maas en Roer naar de Sailing Champions League in Porto Cervo (Sardinië).

 

Wat was je leukste moment op de boot?

Er zijn meerdere kanten aan zeilen en dat maakt het ook zo leuk. Ik vind het vooral leuk om te sturen zonder roergebruik. Met balans en onbalans kan je de boot rechtdoor laten gaan of scherp laten sturen. Als je de schoot in de klem zet en het roer loslaat, kun je dus nog steeds sturen met gewichtsverdeling. Afgelopen jaar op de Laser Radiaal, heb ik de schoot in de klem gezet, het roer losgelaten en ben eens rustig op de boeg gaan zitten. Zonder ook maar iets te hoeven doen voer de boot perfect in balans hard rechtdoor.

 

Wat voor type zeiler ben je?

Vooral een wedstrijdzeiler. Ik kan meestal niet niksen op de boot en zal vrijwel altijd proberen om de boot zo hard mogelijk te laten varen.

 

Doe je wel eens mee aan wedstrijden?

Ja. Af en toe ben ik te gast op andermans boten in de klassewedstrijden, en ik zeil zo veel mogelijk open wedstrijden met de Laser Radiaal. Ook is het onderhand een traditie in onze familie om naar de Sneekweek te gaan. Zo lang ik me kan herinneren varen John & Rob (oom & vader) de Sneekweek in de Valk nummer 515. De laatste jaren doe ik zelf ook mee in de Laser Radiaal. Verder doe ik mee in het team van M&R voor Eredivisie Zeilen en Champions League Sailing.

 

Hartelijk bedankt voor je medewerking aan het interview. Aan wie geef jij het stokje door?

"Ik geef het stokje graag door aan Leon Lutgens, omdat hij altijd zo enthousiast bij de jeugd aanwezig is. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal."

 

 

Redactie ’t Spant