Eredivisie Zeilen, speelronde 4

Na een lange zomerpauze was het in het weekend van 7 september zo ver: de 4e speelronde van de eredivisie. Ditmaal was de locatie Lelystad-haven, waar op hetzelfde moment de ‘Natte Hiswa’ bij Bataviastad werd gehouden.

 

In de voorgaande speelrondes hadden we lichte tot weinig wind. Niet optimaal dus. Nu was het drie dagen prachtig zeilweer binnen de dijken die het Oostvaardersdiep scheiden van het Markermeer.

 

Ons team bestond uit: Nic voorste man, Jaap gennaker, Michel tactiek en Max stuurman. Op de eerste dag was er redelijk aantrekkende wind. Dat merkten we aan de zeillatten die bij bosjes uit de klapperende zeilen kwamen zetten.

Wij voeren twee races op een heel korte baan die drie keer gerond moest worden. Heel veel actie dicht op elkaar! De eerste race was heel goed. In de tweede race hadden we helaas door een fout bij de eerste bovenboei een aanvaring met lichte schade. Dit leverde ons naast een strafrondje ook nog 2 strafpunten op van de jury.

 

Tot ieders’ grote teleurstelling moest de organisatie na een hele en een halve flight besluiten de wedstrijden uit te stellen. Dit gaf ons wel de kans om een rondje te lopen op de Hiswa te Water.  Alle zeilers kregen hiervoor een Passe-partout, en daar werd goed gebruik van gemaakt.

 

De volgende dagen was het probleem van de zeillatten opgelost en kon er volop gestreden worden op een mooie baan in de lengte van het beschikbare water. Het lukte de organisatie ruim om alle flights af te maken.

 

De tweede dag weer goede uitslagen, waardoor we weer bij de bovenste teams meevoeren. De laatste dag begon nog goed, maar eindigde met een aantal slechte finishes. De concurrentie is sterk en de baan te kort om een fout te kunnen herstellen. De meeste teams zijn goed aan elkaar gewaagd.

 

De zeilers zijn grote voorstander van een tweedaags evenement en het idee dat het moet passen werd deze dagen eigenlijk bevestigd.

 

Dank aan de coach voor de aandacht op de wal, de meegereisde aanhangers voor hun enthousiasme en het meeleven van de thuisblijvers in Limburg. Het wordt door ons zeer gewaardeerd.

 

De huidige ranglijst:

1. Almere centraal

2. Jachtclub Scheveningen

3. De Meeuwen Leeuwarden (voorheen Sneek)

4. MAAS EN ROER!

 

Op naar de laatste speelronde in Veere op 5, 6 en 7 oktober. Doel daar is om ons via een plek bij de eerste 4 teams te plaatsen voor de voorrondes Champions League. Een mooie uitdaging!

 

Max Visser, teamcaptain

De stand

(sapsailing)

Eredivisie

zeilen

Lelystad

 

Eredivisie

zeilen

Lelystad