Een mooie eer, je hebt het stokje uit de Spant-rubriek ‘Aan het woord’ ontvangen. Leuk dat je meedoet aan het interview. Jij bent nu aan het woord en we zijn natuurlijk erg benieuwd naar jouw antwoorden.

 

Wie ben je, waar kom je vandaan en sinds wanneer ben je lid van Maas en Roer?

Ik ben Sandra Leemans. Ik ben geboren en getogen in Weert. Sinds 1997 woon ik samen met Paul in het Brabantse Waalre. Samen met onze zonen Joris en Wouter zijn we geregeld bij Maas en Roer te vinden. In het dagelijkse leven ben ik, behalve manager in ons gezin, 20 uur per week aan het werk op de afdeling Medische Beeldvorming van het SJG Weert. Dat betekent dat ik daar allerlei onderzoeken uitvoer en röntgenfoto’s maak. Mijn specialisaties daarbij zijn angiografie (vaatonderzoeken) en echografie. Dat bevalt na 23 jaar nog steeds erg goed! Lid van Maas en Roer zijn we sinds 2013.

 

Sinds wanneer zeil je en hoe (en waar) is jouw liefde voor zeilen ontstaan?

Dat is eigenlijk begonnen door Paul. Wij hebben veel van onze vakanties in Frankrijk doorgebracht, met name aan de kust. De catamarans, die daar langs de kust varen, bleven hem trekken. Toen hij 40 jaar werd heb ik hem een zeilcursus cadeau gedaan en ben zelf ook meegegaan op cursus. Dat was op een Polyvalk op het Grevelingenmeer. Dat zelfde jaar hebben we meteen onze eerste boot gekocht, een Seahopper.

Ik ben zelf momenteel geen actieve zeiler. Ik ben de fokkenist. We hebben wel 3 zwaardboten, maar geen met een fok!

 

Wat vind je prettig aan onze vereniging?

De gezelligheid en de gemoedelijkheid onderling spreekt mij aan. Ook al zijn er veel verschillende mensen, je hebt toch allemaal iets met wind en water. Daarbij is de plek van de haven zo mooi. Ik krijg altijd een vakantiegevoel als ik er ben. Heerlijk om op het terras van de Thuishaven uit te kijken over de steigers.

 

Waar ben je meestal op het terrein?

Vaak ben ik bij de jeugdtent te vinden. Tijdens de instructiedagen voor de jeugd en tijdens het zeilkamp ben ik de walcoördinator. Dat betekent zorgen voor alle randzaken rondom de instructie. Zoals organisatie van de jeugdinstructie en het zeilkamp, boodschappen doen, koffie zetten, administratie verzorgen, pleisters plakken (gelukkig maar een paar per seizoen). Tot nu toe hebben we ieder jaar een groep van ongeveer 20 kinderen die deelnemen aan de activiteiten. Een groot gedeelte daarvan doet al een aantal jaren mee, die zie je letterlijk en figuurlijk groeien. Ontzettend leuk om te zien, dit geeft veel voldoening.

 

Welke boot heb je nu, en heb je al eerder boten gehad/gevaren?

Ik ben de enige in ons gezin die geen eigen boot heeft. De jongens hebben respectievelijk een Optimist, Splash en Laser Radial. Inmiddels op alle 3 al eens gezeild met meer en minder succes.

Daarnaast hebben we regelmatig een boot gehuurd, zowel een Valk bij Frissen als twee jaar op rij een Randmeer op de Friese meren tijdens onze vakanties daar.

Onze eerste kennismaking met een kajuitboot was een First 25.7, deze hebben we met z’n tweeën gezeild op het Grevelingenmeer.

 

Heb je een specifieke plek waar je nog eens naartoe wilt / wilt varen?

We zouden over een aantal jaren graag een keer in Griekenland of Kroatië gaan zeilen. Voordat we daar aan toe zijn zullen we nog wat meer mijlen in een kajuitboot moeten maken. In ieder geval eerst nog een keer het IJsselmeer op voordat we het buitenland aandurven.

 

Wat was je leukste moment op de boot?

Zelfstandig aan het roer op het Gaastmeer.

 

Wat voor type zeiler ben je?

Ik ben een fokkenist die het bij gunstige omstandigheden ook fijn vindt om het roer over te nemen. Maar als het spannend wordt geef ik het ook heel graag weer terug.

 

Doe je wel eens mee aan wedstrijden?

Nee, daar heb ik echt veel te weinig ervaring voor.

 

Kun je nog beter zeilen dan onze eredivisie-zeilers?

Nee! Dat niveau zal ik ook nooit halen. Ik vind het wel supergaaf om te zien.

 

Aan wie geef jij het stokje door?

De moeilijkste vraag vind ik deze, aan wie zal ik het stokje doorgeven. Ik zat eigenlijk aan jou (Frank Raemaekers van de Spantredactie) te denken... Je bent natuurlijk al veel met het Spant bezig, maar waar is jouw interesse voor het zeilen begonnen?

 

Hartelijk bedankt voor je medewerking aan het interview.

 

Redactie ’t Spant

 

 

 

 

 

 

Aan het woord

met Sandra Leemans