Holland macht ernst.
In ‘t Spant van vorig jaar (2017) heb ik een artikel over de geschiedenis en de ontwikkeling van antifouling geschreven. Rond dezelfde tijd verschenen er in diverse Duitse media berichten over beperkende regelgeving met antifouling in Nederland met titels als “Holland macht ernst”.
Dat artikel zorgde voor behoorlijk wat onrust. Er zouden nog maar een beperkt aantal antifoulings toegestaan zijn in Nederland en er werden boetes uitgedeeld. Wij kregen er veel vragen van bezorgde watersporters over en zelfs een telefoontje van een grote watersportwinkel uit Duitsland, ‘Hoe zit dat nu bij jullie in Nederland?’ Maar eigenlijk is het oud nieuws. Al vanaf 2009 is de regelgeving bijzonder streng. Toch krijgen we er nog steeds veel vragen over, vandaar dat ik er graag extra aandacht aan geef.
1. Antifouling zonder Nederlands toelatingsnummer (N-nummer) mag niet in Nederland op de boot aangebracht en/of verkocht worden.
2. Als je in Nederland betrapt wordt op het aanbrengen of verkopen/verzenden van antifouling zonder N-nummer of als privépersoon gebruik makend van antifouling niet bedoeld voor de particuliere markt, kan er een boete gegeven worden van maximaal 2500,- euro.
3. Als jij jouw boot in het buitenland voorziet van antifouling zonder N-nummer mag je met die boot ook in Nederland varen.
4. De antifoulingregelgeving is niet van toepassing op de beroepsvaart.
Dat die gekke Hollanders het milieu willen beschermen verandert niets aan de vrijheid van reizen binnen Europa, ook met je boot. Vandaar dat er in Nederland met alle soorten antifouling gevaren mag worden (punt 3), het verbod betreft de verkoop en het aanbrengen van de antifouling. En de beroepsschippers, die mogen uit economische overwegingen alles bij het oude laten.
Wat is dan nog het nut? Als een klein land zoals Nederland als enige op de wereld het milieu op deze manier wil beschermen én zich alleen richt op de particuliere watersporter, hoe groot is dan het positieve effect op ons milieu?
Maar het is zoals het is, 9 jaar inmiddels. Al die tijd werden we in Nederland beter in het maken van antifouling, onder de nieuwe regels, met minder metalen en biocide. Die werken inmiddels uitstekend, in zoet en ook in zout water. Dus Europa.... wij zijn er klaar voor! Als jullie dan eindelijk in heel Europa dezelfde regelgeving doorvoeren, kan ook heel Europa gebruik maken van onze antifouling.
Veel plezier op het water!
Groetjes,
Emiel Hermus
de column
van
emiel