“Op een dag zullen alle boten vliegen”

Oceaanzeiler Eric Tabarly (1931-1998) zei tijdens een interview: “op een dag zullen alle boten vliegen”, dat was in de jaren tachtig. In die tijd was hij niet alleen één van de beste oceaanzeilers, hij werkte ook mee aan het ontwerp van de schepen.  Zijn quote gaat over de techniek die we nu foiling noemen en dat is kort samengevat:  “Vliegen in het water”.  Het werkt volgens hetzelfde principe als de vleugels bij vliegtuigen, maar dan in het water. De boten worden door de foilings uit het water gelift, hebben minder weerstand en varen daardoor sneller. Er wordt al zo’n 30 jaar mee geëxperimenteerd en er zijn al veel snelheidsrecords gebroken.

 

Als je dit leest is het weer even geleden, maar op het moment dat ik dit schrijf is de America’s Cup net begonnen. Het wordt al jaren toegepast op de oceaanracers, maar bij de America’s Cup zit foiling pas echt in het DNA. Alles is vervangen door foils, zelfs het zeil heeft plaatsgemaakt voor een grote verticale carbon vleugel.  En omdat een wielrenner het liertje sneller kan laten draaien, varen op de snelste boten nu ook wielrenners mee, alles om sneller te zijn dan de concurrentie.

 

En hoe zit het met “onze” boten?  Zie je jouw zoon of dochter al gaan? Op het water, trotse eigenaar van zijn/haar eerste Laser, maar voor een foto moet je wel snel zijn, want ze varen 35 km per uur. Verschillende universiteiten hebben “onze” boten uitgerust met foils en ongelofelijke snelheden bereikt. De Optimist moest er ook aan geloven. Met foils was het populaire badkuipje drie keer sneller en  haalde 21 km per uur. Een snelheid waar een beginnende waterskiër  heel goed mee uit de voeten kan.

 

Ik kan niet wachten tot de Opti, Laser, 16m2, Valk of de Yngling standaard met foils verkrijgbaar is.

 

@Wedstrijdcommissie, zien we hier een nieuwe wedstrijdklasse ontstaan?

 

Veel plezier op het water.

 

Emiel Hermus

 

P.S.  In twee minuten helder wat foils zijn en hoe ze werken:

https://www.youtube.com/watch?v=leZEIf3fKB4

 

Laser met foils in actie:

https://www.youtube.com/watch?v=uZT1k0W4ZJg

 

Optimist met foils in actie:

https://www.youtube.com/watch?v=UokOO60dsMU

 

   de column

      van

emiel