Bij de eerste editie in 2016, die bij Watersportschool Frissen werd verzeild door 9 teams in 3 J70’s is het evenement dit jaar gegroeid naar 12 teams, waarbij in 4 boten werd gezeild. Er hadden zich 2 Belgische, 2 Duitse en 8 Nederlandse teams aangemeld, waaronder 4 teams uit de Eredivisie Zeilen en Bundes Segel Liga. De teams kwamen, behalve uit Limburg, uit Oostende, Breskens, Düsseldorf, Uerdingen en Ophoven.

 

Er zijn 5 z.g. flights gevaren, waarbij in elke flight ieder team 1 keer gezeild heeft en waarbij een flight dus uit 3 races bestaat. In totaal zijn 5 flights gevaren en dus 15 wedstrijden.

 

Het evenement werd, na een welkom door Maas en Roervoorzitter Fons van Gent, geopend door gedeputeerde Eric Geurts, o.a. portefeuille Toerisme en Gerard IJff, wethouder Sportzaken van de Gemeente Roermond, Conny Moonen, directeur Connect Limburg en Giel Polman, directeur VVV Midden-Limburg.

Na de openingsceremonie en de Skippersmeeting hebben de gedeputeerde en de wethouder gezamenlijk, vanaf het startschip, het eerste startsein gegeven.

 

De zeilomstandigheden waren ideaal. Niet teveel zon, waardoor het op de plas rustig was en een windsnelheid van 12 – 20 knopen, ofwel 4 – 5 Bf. Omdat er enkele teams hadden ingeschreven die niet ervaren waren in de J70, is besloten om te beginnen met races zonder gennaker. Op zich jammer, omdat de gennaker veel dynamiek in het zeilen met een J70 brengt, maar die de kans op schades behoorlijk vergroot. Het bleek een goed besluit van de wedstrijdleiding, want er stonden af en toe flinke ‘drukkers’. Gelukkig konden alle teams zich in dit besluit vinden.

Met ingang van de 4e flight mocht de gennaker erop, tot groot plezier van de ervaren teams. Het leverde mooie, kleurige beelden op en de strijd werd er leuker door, hoewel enkele teams toch nog terughoudend waren in het hijsen van de gennaker.

 

De winst ging naar het Eredivisieteam van Maas en Roer, waarbij het tot en met de laatste race spannend was. Zie ook de complete uitslagenlijst.

Opvallend was dat enkele ‘gelegenheidsteams’, waarvan twee met ‘ingehuurde’ captains, maar ook een tweede team bestaande uit Maas en Roerleden (MCKnow-How), heel goed konden meekomen in de competitie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de prijsuitreiking was Angely Waajen-Crins, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Roermond, naar Maas en Roer gekomen. Ook zij ziet de waarde van Internationale zeilwedstrijden op de Roermondse Maasplassen.

 

Een groot compliment aan het Wedstrijdteam van Maas en Roer, onder leiding van Rieky Schraa en Urs Kahlen, is zeker op zijn plaats. 15 sprintwedstrijden op een dag organiseren is iets anders dan de normale zeilwedstrijden. Het team had 13 vrijwilligers in de organisatie, die allemaal hebben laten zien dat ze ook dit kunnen. Mocht Eredivisie Zeilen ooit een nieuwe wedstrijdleiding zoeken, dan kan Maas en Roer ze zeker van dienst zijn.

 

Het evenement werd afgesloten met een barbecue en de bekende borrel. Want we weten het natuurlijk: wedstrijdzeilen maakt erg dorstig.

 

We hopen dat dit Internationale evenement nu zoveel bekendheid heeft gekregen dat het volgend jaar kan groeien naar 18 teams. Dan kunnen we in 6 boten gaan varen, zodat de races nog leuker en spannender worden.

 

Conclusie is dat we een prima evenement hebben neergezet, waarbij alle teams zeer tevreden naar huis gingen en waardoor Maas en Roer zich weer heeft laten zien als actieve zeilvereniging in Limburg.

 

Fons van Gent,

Voorzitter,

Bestuurslid wedstrijdzaken.

 

International Sail Limburg 2017

Op 24 juni heeft bij Maas en Roer de 2e editie van International Sail Limburg plaatsgevonden. Dit is een eendaags evenement volgens het format van Eredivisie Zeilen, in J70’s, georganiseerd door een samenwerkingsverband van Connect Limburg, VVV Midden-Limburg en Maas en Roer.