Euregio Regatta 2017

 

Na Ascloa viel dit jaar de eer te beurt aan  ZC Thorn om de Euregio wedstrijden te organiseren. De boten van Maas en Roer konden op donderdag voorafgaand aan het weekend met een sleep mee naar Thorn.  De ZC Thorn heeft een nieuwe locatie met ook een heel nieuw gezellig clubhuis.  De locatie is erg mooi met een prachtig uitzicht over de Koeweideplas.

 

Zaterdag was een prachtige dag om te zeilen met een redelijk windje, overwegend bewolkt, dus niet te warm. 49 boten aan de start verdeeld over 5 klassen. Handicap A,B en C, de Solo- en Ynglingklasse. Onze eigen Ynglingklasse was met 7 boten vertegenwoordigd. Je hoopt altijd op meer maar het is al fijn om in een eigen klasse te kunnen varen.

 

Na het uitgebreide palaver werden er 3 wedstrijden verzeild. De kopposities werden regelmatig gewisseld wat het behoorlijk spannend maakte.  Er waren hele kleine verschillen, waarbij de een vaak net wat meer profijt had van een winddraaiing dan de ander. Vooral de smalle doorgang van de Koeweideplas naar de Grote Hegge, waar de wind sterk draaide en ook afnam, schudde het veld weer door elkaar. Zowel opkruisend als daarna voor de wind weer terug, onder spinnaker,  werd er regelmatig van positie veranderd.

Het was dan ook een lang spinnakerrak. Aanvankelijk lag de Ned 312 voor maar Tom Smeets van de Bel 12 kon de druk beter vinden en in een loefgevecht met hem liep de Ned 291 met Ruurt van der Sluis ons onderlangs voorbij. In het laatste aandewindse rak naar de finish ging de Ned 291 dan ook als eerste over de finishlijn. Wij wisten de Bel 12 nog voorbij te lopen en gingen close achter de Ned 291 over de lijn.  Ook in de tweede wedstrijd wist de Ned 291 weer de eerste plaats te pakken. In de derde wedstrijd wisten we onze plaats beter vast te houden en finishten we als eerste.

Het was een heerlijke eerste zeildag, weliswaar met veel shifts maar het was leuk om te zien dat we goed aan elkaar gewaagd waren.

 

De  ZC Thorn toonde zich een uitstekend gastheer en ‘s avonds genoten de zeilers van een uitgebreid buffet. Inmiddels was ook het zonnetje gaan schijnen en was het heerlijk toeven aan de waterkant. We kwamen tevens tot de ontdekking dat je in Thorn, of Toor in het Limburgs, naast zeilen ook van andere kwaliteiten binnen de vereniging kunt genieten. Enkele leden hadden een eigen koor geformeerd en brachten bekende liederen ten gehore in zowel het Nederlands als het Duits, die iedereen naar hartelust mee kon “zingen”. Eén lid van dat koor bracht op minstreelachtige wijze, getooid in een middeleeuws kostuum, een gedicht ten gehore, dat hij helemaal uit zijn hoofd proclameerde. Knap want het gedicht telde  heel veel strofen.

 

Dag 2 de zondag stond in het teken van heel veel zon en nauwelijks wind. De uitstelwimpel ging er in tot 11.00 uur. Er gingen wat boten de plas op ter verkenning maar er was nauwelijks wind.

Toch werd besloten om te starten en iedereen maakte zich vaarklaar. Het was zoeken, zoeken naar een zuchtje wind en vooral heel erg rustig bewegen in de boot. In diezelfde wedstrijd zijn we van koppositie teruggezakt naar plaats nummer 5, maar in het laatste rak hadden wij toch een betere keus gemaakt en onder spi liepen we, harder dan de rest van ons veld, als eerste binnen.

De wedstrijdcommissie besloot om hierna geen wedstrijden meer te zeilen.

 

Nadat iedereen zijn boot weer klaar had gemaakt voor de sleep terug naar Maas en Roer, werd er op het terras gewacht onder het genot van een lekker koud biertje op Wethouder Math Wilms.  Hij was eigenlijk voor 16.00 uur gevraagd  om de prijsuitreiking te doen, maar uiteindelijk werd hij toch bereid gevonden om eerder te komen en zo konden tegen de klok van 14.00 uur de prijzen worden uitgedeeld.

 

Met 5 mooie prijzen kon Maas en Roer huiswaarts keren.  Nic Gommans in de Laser Radiaal met een mooie eerste plaats,  Jan Gruiters en zijn bemanning in de H-boot met een derde plaats, Ruud Schonkeren/Dirk Ignoul in de Yngling met een derde plaats, Ruurt van der Sluis/Rolf Straus in de Yngling met een tweede plaats en ondergetekenden eveneens in de Yngling met de eerste plek.

 

We kunnen terugblikken op een zeer geslaagd Euregio evenement en we hopen dat er volgend jaar een minstens zo grote, maar liefst nog grotere opkomst naar Ophoven in Belgie gaat komen.

 

Alle wedstrijdzeilers, misschien ook de 16-kwadraten, weer in een eigen klasse….., volgend jaar inschrijven en naar Ophoven. Hou de aankondiging in de gaten!

Rest ons nog de host van de Euregio 2017 de ZC Thorn heel hartelijk te bedanken voor hun gastvrijheid en de uitstekende organisatie!

 

Team Ned 312,

George van Liebergen/Renate Mittertreiner