17e Maibowle Regatta 2016

De eerste van de 5 kajuitzeiljachtwedstrijden met 1 aftrekwedstrijd, is op 7 mei met perfect zeilweer gevaren. Windkracht 3-4 Bft uit het oosten, een lekker zonnetje en 20 graden.

De organisatie van deze wedstrijd ligt zoals gewoonlijk in handen van WV-Hertha uit Herten. De boeien voor de baan waren volgens de banenkaart met de wind loodrecht op start- en finishlijn op de Oolderplas uitgelegd. Echter, nadat elke inschrijver de banenkaart in de Spil had opgehaald en de Oolderplas opvoer, bleek de werkelijke windrichting niet zoals op de banenkaart was aangegeven. De wind stond namelijk in het verlengde van de startlijn. Het gevolg was een halvewindse start met veel halve- en ruimewindse rakken. Zeilers die niet zo veel ervaring hebben met indewindse rakken juichen dit toe. De baan moest 3x over bakboord gevaren worden. Bij boei 1, 4 en 5 waren het varkensstaartrondingen van meer dan 400 graden. Een goede boothandling is dan van belang om na het ronden de juiste hoogte en snelheid te houden. Dit kun je bereiken door de volgende handelingen: de boei ruim aanzeilen, gewicht naar loefzijde brengen om de boot naar loef te doen overhellen zodat de rompvorm de boot doet afvallen, afvallen en gelijktijdig de grootschoot laten vieren, fokkeschoot laten vieren tot een ruimewindse stand en wanneer de boot voor de wind vaart weer doorhalen naar loef, gijpen, strak de boei ronden, schoten weer aantrekken, oploeven en gewicht weer naar de nieuwe loefzijde voor contragewicht maar ook om de zeilen te pompen om daarmee extra druk in de zeilen te krijgen. Tevens achterom kijken om te zien of een andere boot je niet probeert af te dekken. Wanneer je de boei op de juiste manier rondt, is die kans heel klein.

Pieter Dieth kwam met een J/80, het iets grotere broertje van de J/70 waarin onze Eredevisiezeilers van Maas en Roer in Monnickendam voltreffelijk gevaren hebben, als eerste over de finishlijn maar was na SW-berekening geƫindigd op de 6e plaats. Na de finish werd naar de Spil terug gezeild. Daar stond de Maibowle klaar en werd de barbecue aangestoken. Met een heerlijke pastasalade en een flinke Deutsche Bratwurst werd nog lang deze fijne wedstrijddag op het terras geƫvalueerd. De uitslag staat op de website van M&R.

 

Hans van den Toren