Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.
Beschermvrouwe: HKH Prinses Margriet.
Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.
Beschermvrouwe: HKH Prinses Margriet.

Na een aantal jaren waarin we maar één wedstrijddag hadden, waren we dit keer gelukkig weer gezegend met twee dagen. En alsof dat nog niet genoeg was, voorspelden de weergoden ook nog eens een prachtige dag met stevige wind op zaterdag. Het wedstrijdcomité besloot zelfs om een up-en down baan uit te zetten in plaats van de gebruikelijke driehoeksbaan. Dit zorgde ervoor dat we heerlijk konden zeilen en weinig tijd verloren tussen de races door.

In de Ynglingklasse hadden we 5 boten, waarvan 1 uit Asselt, en ook nog eens twee nieuwe jonge zeilsters. Zij zorgden niet alleen voor stevige concurrentie, maar brachten ook de gemiddelde leeftijd in onze klasse flink naar beneden. De stevige wind draaide regelmatig, wat het niet makkelijk maakte om de juiste keuzes te maken tussen het doorzetten van onze gekozen slag of overstag gaan. Herman Sijtsma met boot 368 maakte op zaterdag echter de beste keuzes en behaalde zo twee keer op rij de eerste plaats.
Voor de derde race besloten wij om wat meer spanning op de verstaging te zetten, want de wind was daar stevig genoeg voor. Hierdoor konden we iets hoger aan de wind zeilen. Dit, samen met het vermijden van risico’s bij de keuze van de aan-de-windse slagen, resulteerde in een eerste plaats in de laatste race van de dag.

De weersvoorspelling voor zondag was niet al te best, met slechts 10 graden, veel regen en veel minder wind. Maar wat een geluk dat het in de ochtend weliswaar koud was, maar de regen wegbleef en we werden verwend met een aangename wind van 13/15 knopen. We kwamen goed weg bij de start, maar vlak voor de boei werd ik ingehaald door Sterre Michels met boot BEL 262. Zij zeilde niet alleen snel, maar maakte ook betere slagen. Gelukkig konden we onder spinnaker weer de leiding overnemen.

Ook in het tweede kruisrak liep Sterre weer ontzettend hard. We besloten het aanhaalpunt van de fok iets verder naar voren te zetten en dat pakte goed uit. De boot zeilde nu makkelijker aan de wind en we kwamen als eerste over de finish. Bij de tweede start van de dag hadden we een uitstekende start en hadden we vervolgens vrij baan, waardoor we wederom als eerste de finishlijn passeerden.

De prijsuitreiking was dit keer ook anders dan normaal. Urs Kahlen sprak Duits en John Thomassen vertaalde dat naar het Nederlands met zijn eigen interpretaties en toevoegingen. Dit leidde tot een erg vrolijke prijsuitreiking. En de prijs was ook eens iets anders dan een beker of beeldje, dit keer kregen we een prachtig boek. Het boek “100 jaar watersport in Limburg” van Wiel Verlinden is een absolute aanrader. Het bevat interviews met bekende mensen en vertelt het verhaal van de bedrijven die aan de basis van de watersport in Limburg stonden.

Graag willen we het wedstrijdcomité en alle vrijwilligers bedanken voor dit geweldige weekend!

George van Liebergen Ned 312

X